Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z věznice Guantánamo byl propuštěn dalšího vězneň podezřelý z terorismu. Bude z něj famrář v Černé Hoře

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Washington - Z nechvalně proslulé věznice Guantánamo byl propuštěn další vězeň. Prezident Barack Obama chce ještě před koncem svého mandátu v lednu zařízení uzavřít. Stále je v něm 80 osob podezřelých z terorismu.

Propuštěn byl Jemenec. Občany této země vzhledem k bojům v jejich vlasti USA neposílají domů. Abdal Málik Abdal Vaháb Rahabí je tak druhý vězeň z Guantánama poslaný letos do Černé Hory.

"Černá Hora se připojuje k americkým přátelům a spojencům v Evropě, protože přijala mnoho vězňů a pomáhá nám přiblížit se k našemu cíli, jímž je uzavření toho zařízení," řekl Lee Wolosky, pověřený na ministerstvu zahraničí záležitostmi kolem Guantánama.

Věznice byla zřízena před 14 lety pro osoby podezřelé z terorismu. Podle amerických úřadů má být většina vězňů v příštích týdnech odvezena, 29 z nich do jiných zemí. Zůstane pouze skupina mužů obviněných nebo usvědčených z válečných zločinů nebo považovaných za příliš nebezpečné na to, aby byli propuštěni.

Jemenec Rahabí se do Guantánama dostal krátce po otevření věznice. Podle dokumentů odjel z Jemenu do Afghánistánu a připojil se "téměř určitě" k Al-Káidě. Nebyl ale obviněn ze žádného zločinu a podle úřadů není tak nebezpečný, aby nemohl být propuštěn. Ve věznici se učil anglicky a několika vězni se zapojil do přípravy zemědělské farmy, které se chce věnovat po propuštění.

Témata:  U.S. Base Guantanamo 1 USA Černá Hora věznice

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy