reklama

Výsledek britského referenda není podle pramiéra Roberta Fica žádná tragédie, ale realita, na kterou bude muset zbývajících 27 členských zemí unie velmi rychle zareagovat. "Toto rozhodnutí britských voličů respektujeme a není třeba mít k němu žádný komentář," dodal podle serveru topky.sk s tím, že by byla velká chyba, kdyby reakce zbývajících zemí EU byla taková, jaká byla dosavadní politika unie.

"Musíme nabídnout podstatně atraktivnější přístupy k tématům, které dnes vnímají občané EU mimořádně negativní. Potřebujeme zvládnout mimořádně obtížné úkoly a destrukce a nenávist nevede absolutně k ničemu," dodal.

"V příštích měsících nás však čekají jednání o tom, za jakých podmínek bude mít Británie přístup na společný evropský trh. Pokud byly jedním z témat referenda příspěvky do evropského rozpočtu, tak si Británie bude muset uvědomit, že ani čerpání výhod společného trhu není zdarma," uvedl poslanec Ivan Štefanec.

"EU nedovolí ústupky a voliči jim to nyní spočítali. Britové budou kooperativní a budou se snažit vytvořit soužití států, které bude volnější a konkurenceschopnější než EU. Německo-francouzský model, který prosazuje Angela Merkelová, naráží na nespokojenost. Snaha koncentrovat hodně pravomocí do Bruselu je na škodu," podotkl podle serveru místopředseda SNS Jaroslav Paška.

"Britský premiér David Cameron není výsledkem referenda právně vázán, nemůže ho samozřejmě ani ignorovat. Vystoupení členské země z EU upravuje článek 50 Lisabonské smlouvy. Premiérovi Cameronovi však nevyplývá žádná lhůta, kdy by měl formálně orgánům unie oznámit rozhodnutí o vystoupení. Pro oddálení tohoto dne 'D' se dá očekávat, že nejprve odstoupí z funkce a tento úkol přenechá svému nástupci, čímž docílí určitý odklad. Až tak premiér učiní, začne běžet dvouletá lhůta, během níž by měly proběhnout všechny formální a právní procedury vedoucí k ukončení členství," podotkl bezpečnostní analytik Milan Žitný.