reklama

Farage se narodil v roce 1964 v hrabství Kent. Studoval na prestižní soukromé škole Dulwich College. Už během studia se stal členem konzervativců. Ze strany ale v roce 1993 vystoupil na protest proti rozhodnutí tehdejšího premiéra Johna Mayora podepsat Smlouvu o Evropské unii.

Místo toho vstoupil do Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a postupně se stal jednou z nejvýraznějších osobností strany. Po dvou neúspěších v parlamentních volbách byl v roce 1999 Farage zvolen do Evropského parlamentu. UKIP si jej v roce 2006 zvolil předsedou.

Prakticky ve všech volebních kláních dokázal Farage zlepšovat svůj volební výsledek. Přesto se mu nikdy nepodařilo proniknout do parlamentu. V roce 2014 ale dokázal UKIP dovést k historickému vítězství ve volbách do Evropského parlamentu. Jeho strana získala 26,6 % a 24 mandátů. Farage se stal jedním z vůdců Evropy svobody a přímé demokracie, jedné z frakcí Evropského parlamentu.

Jen těsně mu v roce 2015 uniklo křeslo v britském parlamentu. Získal 32,4 % hlasů, přesto skončil až druhý. Ačkoliv UKIP získal ve volbách 12,7 % hlasů, kvůli většinovému volebnímu systému vyhrál jediný mandát.

Pro Farage přišla ovšem další šance dostat se na výsluní - premiérem Cameronem slíbené referendum o odchodu z Unie. A euroskeptik Farage byl jednou z nejvýraznějších tváří. Dlužno dodat, že by nejspíš nikdy neuspěl, kdyby se na jeho stranu nepřidali někteří přední konzervativci jako ministr spravedlnosti Michael Hove nebo bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

Když se v 10 večer uzavřely volební místnosti, hovořil Farage o porážce. "Jen si řekněme, že jsme dnes prohráli. Tuhle válku ale nakonec vyhrajeme." Nad ránem už to byl jiný Farage. Vyzýval k tomu, aby byl 23. červen zapsán jako den nezávislosti a premiéra Camerona vyzval k rezignaci.

Nigel Farage je populista se vším všudy. Do kampaně se mu podařilo zapojit problematiku uprchlíků, přestože má velká Británie v této otázce vlastní politiku. Dnes v noci působil dojmem nevyrovnaného muže bez plánu do budoucna. Ráno jej pak moderátoři ranního vysílání stanice ITV nachytali při lži.

Jedním z hesel, které nechala kampaň za odchod nalepit na autobusy po celé Anglii, bylo: "Posíláme EU každý týden 350 milionů liber. Pošleme je místo toho na naše zdravotnictví."

Když se jej moderátorka zeptala, jestli teď může garantovat, že ty peníze teď dostane zdravotnictví, odpověděl Farage: "Ne, to nemohu garantovat. A nikdy bych to nesliboval. To byla chyba, kterou kampaň za odchod udělala. Myslím, že udělali chybu."

Farage teď mnozí činí osobně zodpovědným za brexit. Ještě před uzavřením volebních místností si rozhodně nebral servítky bývalý fotbalový reprezentant Gary Lineker. "Ať budou výsledky jakékoliv, Farage navždy bude ču***k," vzkázal mu přes twitter.

Farage volal po vládě, která bude podporovat brexit. Jeho přání, aby premiér Cameron odstoupil, se naplnilo. Ministerský předseda chce odejít během tří měsíců. Otázka ovšem je, jaká bude vlastně Faragova budoucnost. Ačkoliv se mu částečně podařilo překonat vnímání UKIP jako strany jedné problematiky, po odchodu z Unie přijde o hlavní volební téma.