Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameron naplánoval jednání o brexitu na podzim. Juncker je proti

Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker odmítl plán britského premiéra Davida Camerona, aby jednání o odchodu Británie z EU zahájil až jeho nástupce na podzim.

Cameron dnes dopoledne po vyhlášení výsledků čtvrtečního referenda, ve kterém převládl názor stoupenců brexitu, řekl, že v říjnu z funkce odejde a že rozhovory právě podle článku 50 by měl formálně spustit až jeho nástupce na podzim.

"Britové se rozhodli včera (ve čtvrtek), že chtějí opustit Evropskou unii, tak nemá žádný smysl čekat až do října, aby se pokusili jednat o podmínkách svého odchodu," řekl Juncker v rozhovoru pro německou televizní stanici ARD. "Chtěl bych, abychom mohli začít hned," dodal.

Juncker uvedl, že EU bude usilovat o "přiměřený přístup" při sjednávání oddělení Británie od EU. "Není to přátelský rozvod, ale stejně to ani nebyla žádná velká láska," řekl.

Britský premiér David Cameron je první obětí brexitu. Krátce před půl desátou oznámil, že opustí post britského ministerského předsedy. Rozhodl se po vítězství odpůrců členství Británie v Unii. Cameron před referendem podporoval setrvání Británie v Unii.

Témata:  Jean-Claude Juncker David Cameron Brexit

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy