Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Británii: Dva miliony lidí podepsaly petici a volají po novém referendu o vystoupení z EU

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Zhruba dva miliony Britů podepsaly petici, v níž vyzývají k uspořádání nového referenda o členství v Evropské unii. Informoval o tom server BBC News.

"My, níže podepsaní vyzýváme vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v unii či pro odchod z unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum," uvádí se v petici.

Podle BBC má petice nyní téměř dva miliony signatářů. Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100.000 podpisů, se podle britských zákonů musí zabývat parlament.

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je o šest procentních bodů více, než kolik přišlo k loňským volbám.

Podle mapy petenti pocházejí především z Londýna a jeho okolí. Právě obyvatelé metropole se ve čtvrtečním referendu spolu se Skoty a obyvateli Severního Irska vymkli celostátnímu průměru a hlasovali převážně pro setrvání v EU. Svůj podpis k petici mohou připojit pouze britští občané nebo lidé v zemi trvale žijící.

Premiér David Cameron, který v pátek v reakci na výsledek referenda oznámil, že rezignuje na svou funkci, již dříve uvedl, že žádné druhé referendum se konat nebude.

V pátek se objevila i petice vyzývající starostu Sadiqa Khana k odtržení Londýna od zbytku země. Podepsalo ji už 117.000 lidí.

Témata:  Velká Británie Brexit petice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy