reklama

Británie se odtrhává od Evropy, napsal ekonomický deník Financial Times (FT) na pozadí černobílého snímku zdrceného Camerona. Konec. A ven, uvedl The The Guardian, který stejně jako FT a The Times před referendem podporoval setrvání země v unii.

The Daily Telegraph, který byl pevným zastáncem brexitu, oslavuje Zrození nové Británie. Bulvár Daily Star vítá výsledek titulkem Teď pojďme udělat Británii opět velkou. Jsme venku z EU, hlásí nadšeně další bulvární deník Daily Express a tvrdí, že referendum "navždy změnilo naši zemi".

Daily Mirror, který byl jako jediný z bulvárů proti brexitu, se ptá Co bude, sakra, dál? The Independent, který vychází již jen na webu, přinesl snímek bývalého londýnského starosty a čelného představitele kampaně pro brexit Borise Johnsona pod titulkem Vítejte na Borisův ostrov.

Skotský Daily Record vyzývá skotskou první ministryni Nicolu Sturgeonovou Jdi do EU, děvče a zdůrazňuje, že šéfka skotské vlády nemá jinou možnost, "než spustit druhé referendum o samostatnosti poté, co anglické hlasy vytáhly Skotsko z Evropy..." Scottish Daily Mail zase píše o Rozpojeném království.

Podle Daily Mail "zapomenutí lidé" Británie povstali, aby opět získali kontrolu nad svým osudem. "Země byla vždy globálním hráčem a osvobozená od institucionálních okovů EU může - a bude - vzkvétat," domnívá se The Daily Telegraph. Připouští však, že je nyní potřeba postupovat s "jasnou hlavou a chladnou kalkulací", aby byla po historické volbě zajištěna stabilita.

"Nejsme nezávislí. Jsme jednoduše izolovaní," napsal komentátor The Guardian Gary Younge. Kampaň pro brexit se přebrodila k vítězství "toxickou bažinou postkoloniální nostalgie, xenofobie a obecné nespokojenosti".

FT píší, že Británie se "nenuceně zatoulala do nového riskantního světa" a "rozbila vztahy" s nejbližšími spojenci. Rozhodnutí musí být respektováno, ale vedoucí představitelé Leave (Odejít) musí projevit "mnohem větší smysl pro odpovědnost a poctivost", než v kampani, protože jinak bude Británii "akutně hrozit, že ztratí kontrolu". Nejlepší nadějí je, aby Británie zůstala "angažovaná, otevřená a proevropská".

Nejprodávanější bulvár a stoupenec brexitu The Sun vyzývá ke klidu. "Není to konec světa. Británie se trochu změnila, to je celé. Ukáže se, že to bylo pro zemi velké rozhodnutí," napsal.