reklama

Nová studie předního britského think-tanku naznačuje, že bezpečnostní složky nevěnují dostatek pozornosti hrozbě pravicového násilí v Evropě. Studie zveřejněná tento týden organizací Royal United Services Institute (RUSI) se sídlem v Londýně, o které informuje list Washington Post a která je zaměřena na bezpečnostní otázky, mapuje dekádu a půl teroristických útoků, které spáchali „osamělí vlci" po celém kontinentu.

Podle dat z let 2000 až 2014 „pravicové útoky způsobily 260 zranění a 94 smrtelných úrazů, zatímco při nábožensky motivovaných útocích zemřelo šestnáct lidí a 65 bylo zraněno." V tomto období je zmapováno 98 osamělých pachatelů teroristických útoků, „kteří podnikli 72 útoků s různou působností a dopadem."

Nejvýrazněji v grafech vyčnívá rok 2011, kdy při útoku krajně pravicového norského extremisty Anderse Behringa Breivika zemřelo 77 lidí.

Tento výklad samozřejmě, není faktorem při řádění ozbrojenců napojených na islamistické organizace jako jsou Islámský stát a al-Káida, kteří prováděli smrtící útoky hned v několika evropských metropolích. RUSI uznává, že právě tyto útoky a hrozby jsou hlavní náplní evropských bezpečnostních činitelů. Organizace ale zároveň trvá na tom, že je třeba brát na vědomí i další hrozby.

„Média a následně také pozornost veřejnosti jsou z velké části zaměřeny na násilné islamistické extremisty, zatímco opomíjí činy způsobené jedinci," uvádí se ve zprávě s tím, že „pravicoví extremisté představují podstatný aspekt hrozeb páchaných vlky samotáři, a proto nesmí být přehlíženi."

Pravicové extremisty je podle materiálu těžší sledovat a monitorovat – na rozdíl od těch islamistických. U nich je totiž podle studie pravděpodobné, že se prozradí a že je přátelé nebo rodina díky různým náznakům odhalí.