Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tlak na Británii se zvyšuje: Opusťte EU okamžitě, volá Evropa

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín - Odchod Británie z Evropské unie by měl být co nejdříve. Dnes se na tom shodla šestice ministrů zahraničí zakládajících zemí evropských společenství.

Období nejistoty podle nich nemůže trvat dlouho, Evropa se potřebuje nyní soustředit na sebe. Členové unie tak zvyšují tlak na Británii, aby s oficiální žádostí o vystoupení z osmadvacítky neváhala.

"Respektujeme Británii a lidové hlasování této velké země, i když výsledku litujeme, ale požadujeme, aby Evropa - zbývajících 27 zemí - byla také respektována," uvedl na tiskové konferenci po setkání francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Jednání o vystoupení Británie by podle něj mělo začít okamžitě. Věc označil za poměrně naléhavou. Podle Ayraulta je to zodpovědnost britského premiéra Davida Camerona, který s referendem přišel, a nyní také musí žít s jeho následky.

Podobně se vyjádřil i šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Zodpovědnost Londýna podle něj přesahuje hranice Británie, a tak musí zbývajícím zemím unie umožnit, aby se zabývaly budoucností Evropy. "Proto odsud říkáme spolu: Tento proces (odchodu) by měl začít tak brzy, jak jen to bude možné, abychom neuvázli, ale soustředili se na budoucnost Evropy," nechal se slyšet.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy