Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsem zničená. Bojím se, co se mnou bude. Británie je z výsledku referenda v šoku

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Velká Británie je ohromena. Snaží se vstřebat důsledky historické volby, která rozhodla, že země vystoupí z Evropské unie.

Novinoví komentátoři se snaží rozebírat, co čeká Evropu a co bude historické rozhodnutí znamenat pro jejich zemi. Shodují se, že zatím se nic nemění, ale změny budou přicházet postupně. Televizní reportéři hovoří s lidmi na sobotních trzích a páčí z nich jejich pocity.

"Jsem ohromená ... Jsem smutný ... Bojím se ... Je to skvělé, jedeme dál," říkali lidé televizi BBC na trhu v Banbury v centrální Anglii, které těsně volilo odchod z EU. Zatímco převážně spokojené odpovědi zaznívaly z chudých dělnických předměstí anglických měst a městeček, kde se obyvatelé cítí nejvíce ohroženi imigrací, mnozí obyvatelé Londýna, který jasně hlasoval pro setrvání v EU, tomu stále nemohou uvěřit.

Jsem zničená, řekla listu The Times 32letá Emma Deanová z jižního Londýna. "Obávám se o svou budoucnost. Je to velmi nejistý svět."

Hněv Londýňanů zažil v pátek dopoledne i bývalý starosta a nejviditelnější tvář brexitu Boris Johnson, kterého zástup lidí vypískal, když odcházel ze svého domu v Islingtonu na severu Londýna.

Nový londýnský starosta Sadiq Khan po svém zvolení ujišťoval, že Evropané, kteří "našemu městu ohromně přispívají ... jsou vítaní". Ale mnozí z nich i tak zvažují, co bude dál. Co se se mnou stane? obává se 64letá Francouzka Monica Brieusselová.

I když stoupenci brexitu opakovaně tvrdili, že případné restrikce se nebudou týkat občanů EU už žijících v EU, The Times napsaly, že lze nyní naopak očekávat příliv přistěhovalců z EU, než začnou platit nová pravidla.

Referendum ukázalo, jak je země rozdělená. Pro EU hlasoval Londýn a Skotsko, univerzitní města a některé zámožnější oblasti, zatímco pro odchod velká část Anglie, zejména někdejší průmyslové oblasti na severu a v centru, konzervativní venkov či přímořská města na jihu a východě. Voliči pro brexit byly vesměs méně vzdělaní a chudší a vyjadřovali nejen odpor k EU, ale také k politickým elitám a ekonomickému establishmentu.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.