reklama

Shazia Awanová, muslimská podnikatelka vychovaná v britském městě Caerphilly, varuje, že kampaň před referendem výrazně rozdělila občany a přinesla nárůst rasisticky motivovaných incidentů.

Na stejný problém už před několiak dny poukázal muslimský starosta Londýna Sadiq Khan, který uvedl, že část debaty zamířené proti EU byla charakterizována nenávistí, Awanové v té souvislosti napsala: „Kampaň byla rasistická".

„Nevidíte, že se tato země může vyléčit sama. Velká Británie je můj domov, ale přesto se cítím odcizená," napsala na sociálních sítích. A na reakci nemusela dlouho čekat. „Skvělé zprávy ... můžeš si jít sbalit, jdeš domů... do té doby ahoj," napsal ji jeden ze zastánců brexitu.

Awanová, které ve waleském hlavním městě Cardiff vedla kampaň za setrvání v EU, deníku řekla, že se kvůli silní antiimigrační rétorice zastánců brexitu začaly objevovat „odporné tweety" zaměřené proti etnickým menšinám.

Sama prý byla svědkem toho, jak běloch nazval jednu z žen „negrem" a obvinil ji, že hlasovala pro setrvání Velké Británie v EU. Dodala však, že žena byla tak rozrušené, že věc nechtěla nahlásit jako zločin z nenávisti.

„Každá etnická menšina, každý slušný člověk, každý, kdo je smíšené rasy nebo ve vztahu s černochem nebo příslušníkem asijské etnické menšiny, to teď pocítí," varovala Awanová.

Během kampaně dostala tamní policie hlášení, podle kterého Nigel Farage a jeho strana UKIP údajné podněcovala k rasové nenávisti. Konkrétně šlo o případ plakátu zobrazujícího uprchlíky, jak stojí ve „frontě", aby se dostali se do Evropy.

Sadiq Khan, nový starosta Londýna a bojovník za setrvání země v EU, řekl, že příznivci brexitu používají populistické přistěhovalecké argumenty, které jsou však lživé. Kampaň prý nebyla zaměřena na strach občanů z migrace, ale přímo na vyvolání nenávisti.