Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko dnes čeakají po půl roce další parlamentní volby

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Madrid - Španělé dnes půjdou po půl roce opět k volbám, aby si zvolili nový parlament. Poprvé ve čtyřicetileté historii demokratického Španělska se tak opakují parlamentní volby. Od těch prosincových se totiž politické strany nedokázaly dohodnout na dostatečně silné koalici, která by byla schopna převzít vládu od konzervativních lidovců.

Loni 20. prosince žádná ze dvou tradičních stran španělské politické scény (lidovci a socialisté) nezískala dostatečnou většinu pro to, aby mohla sama sestavit vládu, jako tomu bývalo v předchozích letech. Hlasy jim ubraly nové strany, které ve volbách těžily z nespokojenosti Španělů s ekonomickou situací, zejména s vysokou nezaměstnaností.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění ale dnešní volby dopadnou podobně jako v prosinci. Jako vítězná by z nich měla opět vyjít Lidová strana premiéra Mariana Rajoye, která je u moci od konce roku 2011. Získat by měla znovu kolem 29 procent hlasů. Absolutní většinu v 350členné Poslanecké sněmovně zřejmě lidovci nedají dohromady ani s další spíše pravicovou stranou Ciudadanos, jíž odhady přisuzují opět zhruba 14 procent hlasů.

Možná jen těsně za vládními lidovci skončí radikální levicová koalice Unidos Podemos, která tak má o něco větší šance podílet se na vládě, pokud se spojí se socialisty Pedra Sáncheze. Ti by se měli dnes umístit na třetím místě s asi 22 procenty, která jim v prosinci stačila na druhou příčku.

Témata:  Španělsko volby ve Španělsku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.