Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvod kolem referenda? Parlament začal vyšetřovat podpisy

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Petiční výbor dolní komory britského parlamentu vyšetřuje podezření, že petici vyzývající k novému referendu o vztahu k Evropské unii provázejí podvody.

Oznámila to dnes stanice BBC. Jakékoli falešné podpisy pod peticí, kterou už podepsalo přes 3,1 milionu lidí, budou podle výboru odstraněny.

Šéfka petičního výboru Helen Jonesová BBC řekla, že zastupitelé berou podezření z podvodů velmi vážně. "Lidé připojující falešné podpisy k této petici by měli vědět, že škodí věci, kterou údajně chtějí podpořit," komentovala podezření.

Petiční výbor bude na své schůzi příští týden rozhodovat, zda a kdy se o petici bude jednat v plénu parlamentu, řekla Jonesová. Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100.000 podpisů, se podle britských zákonů musí parlament zabývat.

Petice má zatím nejvíc podpisů v historii parlamentního webu, který podobné akce umožňuje. Děje se tak přesto, že premiér David Cameron opakované referendum o brexitu vyloučil.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.