Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapálená auta a fyzické násilí? Rusko přišlo s novým způsobem trestu

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Petrohrad – Přestože se ruský prezident Vladimir Putin a jeho režim těší podle různých průzkumů velké oblibě ruských občanů, najdou se tací, kteří oficiální orgány za jejich práci nebo třeba za zapojení na východní Ukrajině otevřeně kritizují na sociálních sítích. Jak ale ukazují příběhy konkrétních ruských aktivistů, podobná kritika může dopadnout velmi špatně.

„Večer 31. března slyšel Alexandr Markov zvonek a spěchal otevřít dveře svého bytu v Petrohradě. Markov s překvapením zjistil, že místo hostů, které očekával, na svém prahu vidí skupinu cizinců. Pak přišla rána," píše server Rádio Svobodná Evropa.

Markov patří mezi ty, kteří otevřeně kritizují na sociálních sítích svou vládu. Kvůli tomu on a jemu podobní čelí fyzickým i žhářským útokům. „Byl jsem zasažen do oka. Ocitl jsem se na schodišti, někdo do mě zezadu strčil a spadl jsem. Pak mě začali kopat," popisuje Markov, co následovalo. Útočníci z místa zmizeli až ve chvíli, kdy napadený muž začal křičet, aby někdo zavolal policii.

Napadený Rus spravuje na největší ruské sociální síti VKontakte skupinu s názvem „Kriminální orgány", která má asi 14 tisíc členů a která otevřeně kritizuje politiku Kremlu – včetně zapojení Ruska na Ukrajině.

Ruské orgány bedlivě sledují dění na internetu

Známý ruský bezpečnostní expert Andrej Soldatov poukazuje na fakt, že od listopadu se mnohem více kontroluje, co Rusové píší on-line. „Je zřejmé, že VKontakte je pod přísným dohledem," řekl serveru.

Kromě napadení musel Markov čelit také dalším útokům, na sociálních sítích se objevil falešný profil se jménem Alexander Petrogradsky, který o něm zveřejňoval soukromé informace. Anonymní výhružný vzkaz dostal i Markovův bratr.

Soldatov varuje, že Markov a jemu podobní jsou kvůli přijetí tvrdší legislativy týkající se chování na internetu, ke kterému došlo v roce 2012, tedy na začátku třetího funkčního období prezidenta Vladimira Putina, pod dohledem. Úřady sice trvají na tom, že je právní úprava zaměřena na boj proti dětské pornografii a webovým stránkám, které propagují užívání drog a sebevraždy dospívajících, kritici opatření však tvrdí, že zákon je používán k prosazení vládní cenzury na internetu.

Aktivisté za kritiku dostávají až několik let vězení

Důkazem mají být některé konkrétní případy. V prosinci byl na pět let do sibiřského vězení poslán blogger, který kritizoval ruskou vojenskou intervenci na Ukrajině, svoje videa zveřejnil na Vkontakte a YouTube. Vadim Tyumentsev má také po odpykání trestu zakázáno publikování on-line.

Rafis Kashapov, aktivista z Tatarstánu, byl v roce 2015 uvězněn na tři roky za to, že odsuzoval ruskou podporu separatistů ve východní Ukrajině, postavil se také proti ilegální anexi Krymu. Nejnověji pak byl v květnu odsouzen Andrei Bubeyev ke dvěma letům a třem měsícům ve vězení kvůli sdílení dvou statusů, které kritizovaly oficiální orgány.

Fyzické násilí proti on-line kritikům je ale podle serveru nový trend, který se objevil teprve nedávno. Pozorovatelé se domnívají, že útočníci buď působí na popud někoho jiného, nebo jsou to osamělí vlci povzbuzení novou represivní legislativou týkající se internetu.

Rozbité lebky a otřesy mozku

„Po dobu prvních tří let byl tento systém založen na zastrašování, na udělování podmíněných trestů," vysvětluje Soldatov. „Od loňského listopadu se objevuje série skutečných trestů, lidé jsou posíláni do vězení jen pro sdílení obrázků. Takže represe za to, co si lidé píší na sociálních sítích, jsou rozhodně intenzivnější," říká.

Po Markovovi byl napaden i další správce stejné skupiny - Jegor Alexejev. K tomuto incidentu došlo 9. června. I on žije v Petrohradě. Podle jeho slov se k němu zezadu přiblížili dva muži ve chvíli, kdy šel po klidné ulici. Asi pět minut ho bili, nic mu prý ale neukradli. Odnesl to však zlomeným nosem, otřesem mozku a frakturou lebky. Alexejev věří, že útočníci věděli, kudy chodí a že si útok naplánovali. Navíc prý podle něj určitě prošli nějakým výcvikem. Kvůli účasti v disidentské skupině na VKontakte mu prý e-mailem nebo telefonicky v posledních třech letech někdo pravidelně vyhrožuje.

Neznámí pachtalé zapálili aktivistce auto

Také dívka jménem Julie, která si z obavy o bezpečnost nepřála zveřejnit celé své jméno, byla v poslední době cílem útoku. I ona věří, že je to kvůli její on-line aktivitě. V polovině dubna prý měla doma podivnou návštěvu. U jejich dveří se objevili dva muži, tvrdili, že jsou noví sousedé a že si v jejím domě hodlají otevřít obchod. Dvojici považovala za pochybnou, ale nevěnovala jí pozornost – až do chvíle, kdy jí někdo o několik týdnů později zapálil auto.

Julie, která si oba muže vyfotila, jejich snímek zveřejnila na sociálních sítích. Jeden z přátel Markova je identifikoval jako muže, kteří na konci března utíkali z Markovova bytu poté, co byl aktivista napaden. Julia přitom zdůrazňuje, že s Markovem a Alexejevem nemá jinou souvislost, než jejich aktivitu ve skupině kritizující ruské orgány na Vkontakte.

Krátce poté, co bylo její auto zapáleno, Julie zjistila, že i její jméno a osobní údaje byly zveřejněny na neznámém účtu na síti VKontakte. Navíc se tam objevily také fotografie Juliina manžela. Poté, co si Julie na účet stěžovala, byl se sociální sítě smazán. „I když v současné době neexistuje důkaz, že jsou útoky politicky motivovány, seznam lidí, kteří se dostali do potíží po publikování příspěvků kritických k oficiálním orgánům, rychle roste," píše Svobodná Evropa.

Témata:  Rusko disidenti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy