reklama

Bratislava také souhlasí s tím, aby Londýn formální žádost o vystoupení z unie podal co nejdříve. Po dnešním jednání šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka s ministrem zahraničí Německa Frankem-Walterem Steinmeierem v Berlíně to ČTK řekl mluvčí slovenského ministerstva Peter Stano.

"Ministři hovořili o tom, jak by měla Evropská unie postupovat v této historické situaci, kdy se připravuje odchod jednoho člena EU. Ministr Lajčák zdůraznil, že výstupový proces Británie bude hlavní prioritou našeho předsednictví," uvedl Stano.

"A v této souvislosti též poukázal na zkušenost Slovenska z dělení bývalé Československé federace, kdy navzdory mnohým emocím v procesu převládla v jednáních zodpovědnost a podařilo se dojít k dobrým smlouvám pro oba nástupnické státy a pro jejich občany," dodal mluvčí slovenské diplomacie.

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je o šest procentních bodů více, než kolik přišlo k loňským volbám. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1,269.501 hlasů.