Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko má v plánu jako předsednická země při brexitu čerpat ze zkušeností z dělení Československa

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Berlín - Slovensko bude od 1. července předsedat Evropské unii. Při jednáních o vystoupení Británie z osmadvacítky chce využít zkušenosti z dělení Československa.

Bratislava také souhlasí s tím, aby Londýn formální žádost o vystoupení z unie podal co nejdříve. Po dnešním jednání šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka s ministrem zahraničí Německa Frankem-Walterem Steinmeierem v Berlíně to ČTK řekl mluvčí slovenského ministerstva Peter Stano.

"Ministři hovořili o tom, jak by měla Evropská unie postupovat v této historické situaci, kdy se připravuje odchod jednoho člena EU. Ministr Lajčák zdůraznil, že výstupový proces Británie bude hlavní prioritou našeho předsednictví," uvedl Stano.

"A v této souvislosti též poukázal na zkušenost Slovenska z dělení bývalé Československé federace, kdy navzdory mnohým emocím v procesu převládla v jednáních zodpovědnost a podařilo se dojít k dobrým smlouvám pro oba nástupnické státy a pro jejich občany," dodal mluvčí slovenské diplomacie.

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je o šest procentních bodů více, než kolik přišlo k loňským volbám. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1,269.501 hlasů.

Témata:  Slovensko Brexit EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy