Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci putují do Evropy přes Španělsko. Snaží se přelézat ploty

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Mellila – Pozornost médií i většiny Evropy se kvůli uprchlíkům obrací především na Itálii a Řecko. Nemalé problémy má ale také Španělsko, kam se pokouší dostat migranti se severní Afriky, nejčastěji z Maroka.

Více než 100 migrantů se v neděli pokusilo překonat hraniční plot mezi Marokem do španělskou enklávou Melilla. Podle úřadů se asi 30 lidem podařilo dostat na druhou stranu hranice.

Irene Floresová, mluvčí místní vlády, uvedla, že skupina asi 120 lidí ze subsaharské Afriky zaútočila na šest metrů vysoký plot. K incidentu došlo v neděli brzy ráno.

„Jen asi 30 z nich se podařilo překonat celý hraniční systém a dostat se do Melilly," řekla a dodala, že se tito lidé dostali do místního centra pro migranty a uprchlíky.

Melilla a Ceuta, další španělská enkláva v severní Africe, byly po několik let ohniska velkých konfliků, protože se tudy afričtí migranti pokoušeli dostat do Španělska. Tamní orgány proto musely posílit bezpečnost upevněním hraničních bariér.

Hraniční systém Melilly se skládá ze dvou šestisetmetrových plotů, mezi nimiž jsou namotány ocelové dráty.

Nedělní incident byl v tomto roce už desátý, při kterém se migranti pokoušeli překonat hranice. Podle Floresové se do Mellily tímto způsobem podařilo od ledna dostat asi 50 lidem.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy