Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát se zaměřil na Afghánistán, boje si o víkendu vyžádaly desítky mrtvých

Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Foto: JustPaste.It

Kábul - Střety mezi bojovníky Islámského stát (IS) a členy vládních bezpečnostních sil na východě Afghánistánu si o víkendu vyžádaly desítky mrtvých.

Útoky džihádistů ukazují, že IS je neopominutelnou hrozbou pro vládu v Kábulu, jejíž vojáky vyčerpávají především boje s povstaleckým hnutím Taliban. Podle Reuters mají členové IS své základny především v horské oblasti podél hranic s Pákistánem.

IS nezískal v Afghánistánu tak rozsáhlá území jako ve svých hlavních baštách v Iráku a Sýrii. Někteří Afghánci ale kritizují úřady, že hrozbu IS podceňují. V Afghánistánu se k IS zatím přidali hlavně zklamaní členové jiných povstaleckých hnutí, včetně Talibanu.

Mezi oběťmi víkendových bojů je nejméně 12 členů afghánských bezpečnostních sil a civilistů, dalších 18 lidí utrpělo zranění, uvedl v neděli v prohlášení guvernér provincie Nangarhár Salím Chán Kunduzí. Místní představitelé podle agentury Reuters tvrdí, že v bojích padlo také více než 100 islamistů.

Témata:  Islámský stát Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy