Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší lži a mystifikace v kampani za brexit? Vede zmínění imigrace a miliony liber na zdravotnictví

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn – Velká Británie si v referendu odhlasovala vystoupení z Evropské unie. Zároveň se ale objevují varování, že kampaň za brexit Vote Leave slíbila věci, které nemůže splnit. Několik z nich vysvětluje server indy100, který patří k britskému týdeníku The Independent.

Zmírnění imigrace

Jedním ze slibů Vote Leave bylo snížení intenzity imigrace v případě, že Británie EU opustí. Nikdo z kampaně ale žádná reálná čísla nepředložil a konzervativní europoslanec Dan Hannan varuje, že lidé, kteří snížení imigrace očekávají, budou zklamáni.

Ušetření 350 milionů liber týdně, které půjdou na zdravotnictví

Ohledně obrovského množství peněz na zdravotnictví, které Vote Leave slíbila za odchod z EU, se již vyjádřil předseda strany UKIP Nigel Farage, který tento slib označil za chybu.

Setrvání na jednotném evropském trhu bez placení

Ačkoliv politici slibovali, že navzdory brexitu bude Velká Británie schopna zůstat součástí jednotného evropského trhu, Francie i Německo se jasně vyjádřily, že pokud Británie nebude přispívat, přístup na jednotný trh ztratí.

Znovuzískání suverenity

Server varuje, že ačkoliv premiér David Cameron oznámil rezignaci, nového premiéra na podzim zřejmě vybere ze dvou kandidátů nominovaných poslanci shromáždění Konzervativní strany. Ten by následně mohl u moci zůstat až do voleb za tři roky.

Udržení pozice světového lídra ve výzkumu a rozvoji

Server varuje, že zatímco investice do výzkumu Velké Británie značně vyschly, EU zde poskytovala znatelnou finanční podporu. Varuje také před možným zvýšením komplikací při spolupráci s univerzitami v rámci EU.

Ušetření 2 miliard liber za energie

Kampaň Vote Leave slibovala zrušení DPH z nákladů domácností na energie. To by ale podle serveru v konečném důsledku žádné peníze neušetřilo, protože Británie v oblasti energetiky spoléhá na dovoz. Náklady se naopak zřejmě zvýší kvůli současnému propadu libry.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.