Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

David Cameron nese prohru těžce. Po oznámení rezignace měl dokonce brečet

David Cameron
David Cameron
Foto: g7germany.de

Londýn - Když britský premiér David Cameron v pátek před kamerami oznamoval, že po prohraném referendu odstupuje, jen těžko potlačoval slzy. Po příchodu domů se pak naplno rozbrečel, uvedl zdroj z jeho nejbližšího okolí.

David Cameron po 6 letech odstupuje z pozice premiéra. Při projevu se mu zřetelně klepal hlas a bylo vidět, že potlačuje slzy. Pak se za ním údajně černé dveře zavřely, emoce propukly naplno a premiér se rozbrečel. "Bylo to velmi emotivní. Plakali všichni – muži, ženy i státní úředníci. A pak se rozplakal Cameron," uvedl jeho kamarád pro deník The Daily Mail.

Završil tak několik složitých hodin, uvedl zdroj. Večer před referendem svolal některé ze svých přátel, aby společně sledovali výsledky jeho velké evropské sázky. Cameron byl velmi nervózní, ale byl si jistý výhrou, protože podle předběžných odhadů měli stoupenci EU většinu, tedy celých 55 procent.

Cameron bral ze začátku celou situaci s humorem. Posílal přátelům zprávy, že by ho měli zavřít, kdyby příště navrhl podobné referendum. O několik hodin později vyšlo najevo, že riskantní sázka nevyšla a rok po triumfu v britských parlamentních volbách Cameron odstoupil.

"Je mi ho moc líto. Bylo to pro něj velmi složité. Přemlouval jsem ho, ať hlasování přesune až na konec roku 2017," uvedl jeho kamarád. Cameron však údajně doufal, že před referendem vyjedná lepší podmínky pro současnou migrační krizi.

Témata:  David Cameron Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy