Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se musí zabývat zásadními otázkami. Stop nesmyslným předpisům, říká Seehofer

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Berlín/Praha - Podle slov bavorského premiéra Horsta Seehofera nikdo v Německu nezpochybňuje smysluplnost Evropské unie. Ta se ale musí zabývat jen zásadními otázkami a neřešit byrokratické drobnosti. Podobně se dnes v Praze vyjádřil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

"Obyvatelstvo je velkou většinou pro Evropu a v ní je také naše budoucnost. Potřebujeme však lepší Evropu," řekl Seehofer podle deníku Bild v reakci na rozhodnutí Británie odejít z EU.

Unie se podle něj nemůže chovat tak, jak to dělala v posledních letech. "Místo aby se Evropa zabývala mezinárodní kriminalitou, nezaměstnaností mladých nebo krizí zemědělství, se starala například o předpisy pro hnojení," řekl bavorský premiér.

Seehofer také kritizoval přístup unie k řešení uprchlické krize, v níž Bavorsko volalo po přísnějším střežení hranic. "Obyvatelstvo i já sám jsme v mnoha otázkách neměli pocit, že by se EU vší silou snažila řešit problémy," řekl.

Bavorský premiér zdůraznil, že Británie bude pro unii i do budoucna důležitý partner v oblasti bezpečnostní politiky i hospodářství.

Unie podle slovenskéh ministra Lajčáka řeší praktické věci, ale nefunguje jejich prezentování veřejnosti. "Řeší se množství institucionálních věcí, kterým lidé nerozumí a mají pocit, že zbytečně regulujeme život tam, kde to není nutné, a naopak selháváme tam, kde čekají jasné praktické odpovědi," uvedl.

Lajčák nechtěl spekulovat, zda ještě existuje možnost, že by Británie z unie nevystoupila. "Musíme vycházet z toho, co máme na stole. Realita je, že referendum přineslo konkrétní výsledek, a s tím je třeba žít a pracovat," řekl.

Aktuálně podle něj nastalo právní vakuum, kdy politický stav neodpovídá právnímu. Británie by to měla řešit aktivováním příslušného článku unijní smlouvy. "Tím pádem by se právní stav stal souladným s politickou realitou," uvedl. Poté už není třeba pospíchat, proces bude vyžadovat jistou dobu.

Nynější stav je nebezpečný tím, že vyvolává prostor pro populisty a "vykladače", dodal Lajčák. Vyloučil spekulace některých médií, že Polsko chce kvůli situaci po rozhodnutí Britů urychleně přijmout euro.

Témata:  Horst Seehofer EU Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy