reklama

Cvičení Rapid Trident má podle americké armády zlepšit součinnost mezi Ukrajinou, USA, Severoatlantickou aliancí a členskými státy Partnerství pro mír. Do manévrů je zapojeno rovněž okolo 200 kusů vojenské techniky, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Zdroj: YouTube

Cvičení se odehrává ve vojenském prostoru Javoriv, kde tři stovky amerických výsadkářů od loňského dubna cvičí ukrajinské vojáky před vysláním na východ země, kde si konflikt s proruskými separatisty od dubna 2014 vyžádal více než 9300 mrtvých, připomněla agentura AFP.

Ukrajinský velitel při zahájení manévrů ocenil, že hojné zastoupení cizích států svědčí o tom, že Ukrajinci v boji za svrchovanost a územní celistvost nejsou sami. Ukrajina není členem NATO, ale v prozápadním vedení v Kyjevě zní volání po větším sblížení s aliancí, což silně dráždí Moskvu. Ta současně popírá, že by separatisty na východě Ukrajiny vojensky podporovala, jak tvrdí Kyjev a Západ.

Ruský prezident Vladimir Putin svého času vysvětloval anexi Krymu právě hrozbou vstupu Ukrajiny do NATO a následné přeměny Sevastopolu coby tradičního sídla ruské Černomořské flotily v alianční základnu.