Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiny byly nuceny sledovat popravy manželů a otců. IS tak chce zabránit zradě

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Dajr az-Zaur – Vůdci Islámského státu se mezi svými bojovníky stále pokouší objevit zrádce, kteří vynášejí tajné informace jednotkám rebelů nebo Spojenými státy vedené koalici. Na základě těchto zpráv pak skupiny cílí útoky dronů. Islamisté se snaží špiony za každou cenu odhalit, neštítí se proto sáhnout k brutálním praktikám.

Islamisté v posledních dnech obvinili ze špionáže hned čtyři muže. Tito zrádci měli podle obvinění vynášet informace Američanům. V sobotu proto byli všichni postaveni před šaria soud, odsouzeni a veřejně popraveni.

K popravám mužů ve věku mezi 23 a 29 roky došlo ve městě Dajr az-Zaur na severovýchodě Sýrie. Přihlíželi tomu nejen obyvatelé města, ale především rodiny odsouzených. Před popravou džihádisté obviněné ještě tři dny vyslýchali. Uvedl to server Daily Mail s odkazem na agenturu ARA News

„Po třech dnech výslechů vydal šaria soud příkaz k jejich popravě na základě obvinění z velezrady a vyzvědačství pro západní koalici a syrské frakce podporované Američany. Desítky lidí byly násilím donuceni se na popravy dívat. A to včetně rodin odsouzených," uvedla agentura ARA News.

Kromě toho islamisté popravili pět novinářů, kterým výbušninami naplnili jejich fotoaparáty. Na začátku měsíce pak džihádisté nejprve zavřeli do klecí a pak přivázali a ukřižovali tři osoby, které byly obviněny, že porušily zásady postního měsíce ramadán.

Témata:  Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy