Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan je žalován za válečné zločiny, dvě německé právničky podaly trestní oznámení

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Berlín - Recep Tayyip Erdogan se v rámci boje proti Kurdům dopustil válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, tvrdí dvě německé právničky a tureckou hlavu státu žalují.

Trestní oznámení se opírá o princip mezinárodního práva, který umožňuje takto vystoupit proti zločinům proti lidskosti u jakéhokoli soudu bez ohledu na to, v jaké zemi k činu došlo.

Trestní oznámení směřuje proti masakru ve městě Cizre, kde uhořelo 178 lidí, kteří se ve sklepech skrývali před útokem turecké armády. Podle právniček masakr dokumentují výpovědi desítek tisíc svědků.

K trestnímu oznámení na Erdogana se připojili i tři poslanci německé postkomunistické strany Levice a několik nevládních organizací.

Podle ARD není jasné, jak velkou šanci na úspěch bude trestní oznámení mít. Už v roce 2011 podali němečtí právníci a politici trestní oznámení na Erdogana kvůli podezření ze spáchání válečných zločinů. Nejvyšší státní zastupitelství ale tehdy vyšetřování zastavilo, protože Erdogan měl jako tehdejší premiér politickou imunitu.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Německo Kurdové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy