Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deníky vyzvaly k odchodu z EU, teď důrazně varují...

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - I když před referendem britské média, především ta bulvární, doslova bojovala za vystoupení země z Evropské unie, teď začínají mluvit o tom, jaké by mohly být negativní následky brexitu.

Nejčtenější list The Sun zmiňuje obavy o možnosti cestování po Evropě. Už den po hlasování děník varoval, že „občané Spojeného království brzy ztratí právo žít a pracovat v zemích EU".

I když médium vyzývalo voliče, aby věřili v odchod z EU, přišlo nyní s návrhy, jak si unijní občanství udržet. Například mohou mít čtenáři štěstí, pokud mají irské rodiče. „Další možnou cestou k pasu EU je manželství," pokračuje list, který přitom tvrdě brojil proti simulovaným manželstvím cizinců v Británii. Další možností prý je "koupě" občanství EU.

Deník The Telegraph, který před referendem uklidňoval voliče před „strašením" zastánců unie z ekonomických následků brexitu, už teď tak optimistický není. Bruselský zpravodaj listu napsal, že britská ekonomika v oblasti služeb „skončí ve šrotu jako staré auto". Dokonce na tom prý země bude hůř než Řecko, protože jeho premiér Alexis Tsipras má ještě karty v ruce.

The Express, který rovněž před hlasováním zpochybňoval černé scénáře, píše náhle o pesimističtějším očekávání ekonomických a politických otřesů v následujících měsících. Cituje třeba Anglickou banku, že hospodářský růst země bude mimo EU pomalejší.

Před referendem také tisk zaměřený proti EU zpochybňoval tvrzení, že Francie by mohla zrušit dohodu s Británií umožňující britským úředníkům kontrolovat případné nevítané migrantů už na francouzském území v Calais. Bulvární The Daily Mail už však připouští, že „i když konec členství Británie v EU by teoreticky neměl mít žádný dopad na smlouvu, francouzský socialistický kabinet trvá na tom, že bude mít velké důsledky pro francouzsko-britské vztahy."

Témata:  média Brexit noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy