Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na túru do hor jedině s doklady. Poláci zavedou přísnější kontroly

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Přísnější kontroly na hranicích zavádí od příštího týdne Polsko. A týká se to také hranic s Českou republikou. Může se vám tak stát, že vás při túře v horách zastaví policisté a budou po vás žádat platný doklad.

Od 4. července do 2. srpna obnoví Polsko dočasně kontroly na vnitřních hranicích v rámci Schengenského prostoru. K tomuto kroku přistoupili v souvislosti s nadcházejícím jednáním Severoatlantické aliance ve Varšavě a konáním Světových dnů mládeže v Krakově.

"Cílem tohoto opatření je zabránit v uvedeném období vstupu na území Polské republiky osobám, které mohou narušit veřejný pořádek nebo jinak ohrozit bezpečnost," vysvětluje ministerstvo zahraničí. V tomto termínu bude také na území Varšavy a Malopolského a Slezského Vojvodství zakázáno nošení zbraní.

I dnes platí, že při přechodu do cizího státu u sebe musíte mít platný občanský průkaz nebo pas, policisté ale ke kontrolám přistupují spíš výjimečně. V následujících týdnech se vám ale může stát, že i při výletu do Krkonoš nebo Orlických hor, kde je množství hraničních přechodů, vás mohou polští policisté legitimovat.

Témata:  Polsko hranice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy