reklama

S pravidelnými lety na Kubu se šest amerických aerolinek chystá začít od září. "Stále nevíme, zda má Kuba adekvátní tělesné skenery a systémy detekce výbušnin, jestli má technologii pro odhalování falešných pasů, jak jsou prošetřováni zaměstnanci letecké dopravy ani zda budou moci federální agenti létat na palubě komerčních letů," uvedl člen americké Sněmovny John Katko.

Podle zástupce amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) Larryho Mizella splňuje všech sedm kubánských letišť, kam mají aerolinky začít pravidelně létat, bezpečnostní standardy Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Katko ale řekl, že výsledky inspekce považuje za "skličující obraz" bezpečnosti kubánských letišť. Podle něj jsou například v celé zemi jen dva kompletní letištní skenery lidí, a to s čínskou technologií, a psi na detekci drog nejsou dostatečně vycvičeni.

Spojené státy a Kuba podepsaly dohodu o pravidelném leteckém spojení letos v únoru. Tento měsíc dostalo od amerického ministerstva dopravy povolení šest amerických aerolinek na 155 zpátečních letů týdně. Dopravci budou létat z pěti měst v USA do devíti měst na Kubě, zatím s výjimkou Havany. O letech do Havany by se mělo rozhodnout v létě.

Povolení pro lety do Havany podle deníku Nuevo Herald vázne právě kvůli podmínkám na tamním letišti, které nemá dostatečnou kapacitu pro zvýšení počtu letů.