Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlom i vislámském náboženství? Kněží rozhodli o osudu transsexuálních osob

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Islámábád – Islám se zejména v souvislosti s nedávným teroristickým útokem v americkém nočním gay baru stal terčem kritiky ohledně svého přístupu k LGBT komunitě. Jak ale nyní informuje agentura Reuters, pákistánští islámští kněží rozhodli, že jsou sňatky mezi transsexuálními osobami možné.

Agentura s odkazem na kopii náboženského ediktu, který má k dispozici, uvádí, že se skupina kněží v Pákistánu rozhodla legitimizovat manželské sňatky mezi transsexuálními osobami. Mají podle nich také právo být pohřbeni podle muslimských zvyklostí a plná dědická práva.

Podle ediktu se mohou brát transsexuální muži s transsexuálními ženami, případně jsou možné i „smíšené" sňatky. Edikt ale nařizuje, že na tělech těchto osob musí být jasné známky jednoho pohlaví. O tom, co přesně je tím míněno, se zde ale nemluví.

Tvrdí také, že „dělání zvuků na transsexuální lidi, jejich zesměšňování nebo smýšlení o nich jako o podřadných je proti právu šaría, protože takové jednání představuje námitky vůči jednomu z Alláhových stvoření, což není správné."

Agentura také upozorňuje, že za nepřijatelné jsou považovány sňatky s lidmi, kteří vykazují „známky" obou pohlaví nebo stejného pohlaví. Jak agentura dále připomíná, rovná práva byla transsexuálním osobám podle pákistánských zákonů tamějším Nejvyšším soudem přiznána v roce 2012, zákony ohledně manželství jsou ale mnohem méně jasné.

Podle agentury jsou transsexuální osoby v 190 milionovém Pákistánu často diskriminovány a nuceny přežívat díky žebrání, prostituci nebo tanci. Minulý měsíc zemřela 23letá Alisha, transsexuální žena, která byla postřelena, ale v největší nemocnici v Péšávaru ji odmítli ošetřit.

Témata:  Islám transsexualové Pákistán

Aktuálně se děje

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy