Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie by možná mohla uspořádat další referendum o brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - V Británii se začíná hovořit o tom, že by se referendum o brexitu mohlo opakovat. S návrhem přišel konzervativní ministr zdravotnictví Jeremy Hunt, naopak ministr pro evropské záležitosti David Lidington druhý plebiscit vyloučil.

V pondělí britská média informovala, že se Hunt pravděpodobně bude ucházet o nástupnictví premiéra Davida Camerona. Ten oznámil v pátek rezignaci kvůli výsledku referenda o setrvání země v Evropské unii. V pozici předsedy vlády by měl zůstat do konce září.

Politik, který v premiérském křesle vystřídá Camerona, by měl mít možnost jednat s Evropskou unií ještě před tím, než podá oficiální žádost o vystoupení z bloku, která zahájí dvouletou lhůtu vyjednávání, uvedl Hunt v příspěvku uveřejněném v deníku The Daily Telegraph.

"Než nastavíme odpočítávání (do odchodu země z EU) musíme vyjednat dohodu a dát ji ke zvážení britskému lidu a to buď v referendu, nebo jako manifest konzervativců před parlamentními volbami," uvedl Hunt.

Naopak ministr Lidington uspořádání druhého referenda o brexitu vyloučil. "Nemyslím, že by to bylo v pořádku (zopakovat referendum). V demokracii je záhodno respektovat výsledky hlasování a zařídit se podle nich," řekl v rozhovoru, který otiskl polský konzervativní list Rzeczpospolita.

Podle listu The Times se o premiérské křeslo nehodlá ve vnitrostranickém klání ucházet ministr financí George Osborne. "Není v mé povaze dělat věci napůl a já jsme bojoval v kampani před referendem vší silou. Věřil jsem ve správnost naší věci a bojoval jsem za ni tvrdě," napsal Osborne. "Nejsem osobou, která by mohla přinést jednotu, kterou má strana nyní potřebuje," dodal.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy