Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné slitování. Německo chce po brexitu tlačit na Londýn

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německá sociální demokracie (SPD) požaduje, aby se s Británií po brexitu zacházelo velmi tvrdě. Zelení mají naopak obavy z přílišné moci Německa v budoucí sedmadvacítce.

Debatu o brexitu ve Spolkovém sněmu dnes zahájila projevem německá kancléřka Angela Merkelová, po které se k tématu hodinu a půl vyjadřovali zástupci jednotlivých frakcí.

"Za vystoupení nesmí být žádná odměna, žádná prémie za nacionalismus a nepřátelskost vůči Evropě," řekl poslancům šéf sociálnědemokratických poslanců Thomas Oppermann,. Sociální demokraté chtějí aby Merkelová tlačila Brity k co nejrychlejšímu podání žádosti o vystoupení z osmadvacítky.

Zelení dnes zástupcům vlády vyčetli to, že někdy Berlín jedná jen s klíčovými státy unie, nikoliv se všemi. "Jsme teď Evropou 27 zemí," uvedla šéfka poslanců strany Katrin Göringová-Eckardtová, podle níž by případná dominance Německa EU uškodila.

Zákonodárce dnes pobavil křesťanský demokrat Kai Whittaker (31), který má britského otce a německou matku. Prohlásil totiž, že před poslance předstupuje jako Evropan a také jako někdo, kdo by bez volného pohybu osob vůbec nebyl na světě.

Témata:  Německo Brexit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy