reklama

K zamítnutí udělení pasu došlo už loni, celý případ teď v pondělí medializovala stanice SRF. Hlavní roli v případu hrají dvě mladé muslimské sestry ve věku 12 a 14 let, které se podle úřadů odmítly podílet na plavání, které probíhalo v rámci výuky. Navíc prý z náboženských důvodů odmítaly účast na pobytových táborech.

Stefan Wehrle, šéf výboru udělujícího občanství, které se podílel na negativním rozhodnutí, v rozhovoru uvedl, že mladí lidé, kteří chtějí získat švýcarský pas, musí prokázat, že splňují požadavky týkající se švýcarského vzdělávacího systému.

Plavecká výuka je v basilejských školách povinná, stejně jako v dalších školách ve Švýcarsku. Pokud se jí tedy student neúčastní, znamená to, že nesplnil stanovené požadavky. „Ten, kdo nesplňuje tyto podmínky, porušuje zákon, a proto se nemůže naturalizovat," vysvětloval Wehrle.

Švýcarské soudy už dříve odmítly žádosti několika muslimských rodin, které se přály, aby byly jejich děti osvobozeny z plavání. Argumentovaly tím, že integrace je důležitější než náboženství. A orgány v Basileji se tohoto hesla také drží - rodičům muslimských dětí, kteří se odmítají zapojit do výuky plavání, udělují pokuty.

Jak ale poukazuje server The Local, toto je první případ, kdy z takových důvodů byla odmítnuta žádost o občanství. Navíc je to případ, který by v tomto kantonu mohl sloužit jako precedent. Wehrle dodal, že doklady o integraci jsou důležitou součástí procesu naturalizace ve Švýcarsku.

Právě téma nedostatečné integrace muslimských dětí ve švýcarských školách v poslední době velice zajímá nejen tamní média. Začátkem letošního roku odmítli dva muslimští žáci v Therwilu potřást rukou jejich učitelce, odkazovali se na náboženské důvody, což způsobilo rozruch v celé zemi.

Stanice SRF uvedla, že i obě dívky odmítající plavání nechtěli potřásat rukou svým učitelům. Ale protože potřesení rukou není povinnou součástí výuky, nebyl to faktor při rozhodování o občanství.