Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu jsou stovky islamistů, začíná se zvyšovat počet salafistů

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr vnitra Thomas de Maizière a šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen dnes v Berlíně představili výroční zprávu o činnosti německé civilní kontrarozvědky. Podle ní loni odešlo z Německa bojovat k islamistům na Blízký východ 780 osob.

Většina těch, kteří odcházejí do Sýrie a do Iráku, jsou v Německu narození muži, jejichž rodiny ale do spolkové republiky přišly ze zahraničí. Asi osmina bojovníků nebo spolupracovníků IS jsou konvertité, pětina jsou ženy. Výjimečně na území ovládané Islámským státem vyjíždějí také mladiství.

Z celkového počtu 780 islamistů jen loni teroristické organizace v Sýrii a Iráku odjely z Německa podpořit asi dvě stovky lidí. Ne u všech má Spolkový úřad na ochranu ústavy důkazy, že se skutečně podíleli na bojích.

Disponuje ale důkazy o tom, že asi 130 lidí z Německa v Sýrii nebo v Iráku přišlo o život. Zhruba třetina z téměř 800 islamistů je nyní zpátky ve spolkové republice. U asi 70 z nich má BfV jasné důkazy o tom, že se zapojili do bojů. Civilní rozvědka je považuje za vysoce rizikové.

Monitoruje také extremistickou salafistickou scénu, k níž počítá 8350 lidí, zatímco v roce 2014 to bylo 7000 osob a rok předtím ještě o 1500 méně.

Pokud jde o běžence samotné, vychází BfV z toho, že se mezi nimi v některých případech ukrývají aktivní nebo bývalí členové a spolupracovníci teroristických organizací.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.