reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že cílem útoku bylo prolitím nevinné krve oslabit Turecko. Mezinárodní společenství vybídl ke společnému boji proti terorismu.

Podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima se na základě dosavadních zjištění zdá, že za masakrem na jednom z nejrušnějších letišť v Evropě stojí IS. Sebevražední atentátníci přijeli na letiště taxíkem. Všichni tři začali střílet a poté se vyhodili do povětří.

Svědci tvrdí, že jeden z útočníků v odletové hale hlavního istanbulského mezinárodního letiště střílel z automatické pušky. Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag již dříve uvedl, že atentátníci kolem sebe rozhodili také několik granátů a do povětří se vyhodili, když na ně začali střílet policisté.

Zdroj: YouTube

Istanbulský guvernér dnes v poledne oznámil, že počet obětí vzrostl na 41. Údaj nezahrnuje tři sebevražedné atentátníky, kteří při masakru rovněž zemřeli. Počet zraněných guvernér oficiálně zvýšil na 239, z toho 130 lidí je stále v nemocnicích.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o případných českých obětech. Ministerstvo je ve spojení s generálním konzulátem ČR v Istanbulu, ale záleží na tom, jak rychle budou postupovat turecké úřady, řekla ČTK v úterý večer mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová. Úterní večerní linka společnosti Turkish Airlines z Prahy přistála v Istanbulu po 22:00 SELČ, tedy po sebevražedném útoku.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) trvá varování jeho úřadu před cestami do některých oblastí Turecka, včetně Istanbulu. Turistická letoviska na jihu Turecka by podle něj měla být bezpečná.

Útok na letiště v úterý "co nejostřeji" odsoudil Bílý dům, který ujistil Turecko o své podpoře. Masakr odsoudili také francouzský prezident François Hollande a šéf OSN Pan Ki-mun, který v této souvislosti hovořil o teroristickém činu. Český premiér Bohuslav Sobotka v úterý řekl, že Evropa musí kvůli boji s terorismem posílit spolupráci mezi jednotlivými členskými státy.

Turecké aerolinie zrušily pro dnešek na 340 letů, které měly přistát či odlétat z Atatürkova letiště v Istanbulu. Mezi Prahou a Istanbulem byly na dnešek původně plánovány tři zpětné spoje společnosti Turkish Airlines. "Odpolední, který měl přiletět ve 13:40 a odletět zpět do Turecka ve 14:35, byl zrušen," řekla ČTK mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Ranní spoj s příletem do Prahy v 09:00 a odletem v 09:55 zrušen nebyl, na příletu je ale podle webu pražského letiště veden jako zpožděný. Večerní linka s příletem v 18:30 je zatím beze změny.

Turecké aerolinky rovněž uvedly, že cestující si mohou zdarma přeobjednat či vrátit objednané lety až do 5. července. Také Americký Federální úřad pro letectví (FAA) bezprostředně po útoku zrušil všechny lety mezi Spojenými státy a Istanbulem.