reklama

Akce se týká šesti modelů komod či prádelníků MALM vyrobených v letech 2002 až 2016, a zhruba 100 jiných modelů komod či prádelníků. Není-li tento nábytek připevněn ke zdi, může se převrhnout, což představuje nebezpečí pro děti, uvedla CPSC v prohlášení.

 

Komise registruje podle agentury AFP celkem 41 nehod spojených s tímto nábytkem, při kterých bylo zraněno 31 dětí ve věku od 19 měsíců do deseti let. Dále má zprávy o šesti případech úmrtí v souvislosti se stahovaným nábytkem. Nejstarší z nich pochází z července 1989, kdy po převržení volně stojícího prádelníku zahynula dvacetiměsíční holčička. Nejnovější případ pochází z letošního února, kdy po pádu komody zahynul 22měsíční chlapec.

 

Mluvčí švédské skupiny Kajsa Johanssonová podle AFP dnes uvedla, že komody IKEA splňují "požadavky stability na všech trzích, kde se prodávají".

Ve Spojených státech se stažení týká zhruba osmi milionů komod a prádelníků MALM a 21 milionů dalších modelů. Zhruba 6,6 milionu kusů nábytku je stahováno v Kanadě. IKEA v rámci celé akce nabízí možnost vrácení peněz nebo poskytnutí upevňovacího materiálu zdarma.