Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strategické letiště IS v Sýrii dobyto, akci provázely těžké boje

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Povstalcké skupiny, které jsou v Sýrii podporovány USA, dnes brzy ráno dobyli vojenské letiště, které bylo dosud pod kontrolou Islámského státu.

Letiště leží nedaleko strategické bašty IS Al-Búkamál u iráckých hranic. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) se do operace zapojili zahraniční parašutisté, kteří seskočili z vrtulníků.

Už v úterý oznámily zdroje z vedení povstalců, že ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur začaly boje o Al-Búkamál ležící na hlavní obchodní trase mezi Sýrií a Irákem. Město představuje strategický bod pro přesuny zásob a bojovníků mezi oběma zeměmi, jejichž části IS ovládá.

Pokud by se podařilo povstalcům převzít kontrolu nad tímto městem ležícím na řece Eufrat, narušili by tím schopnost ozbrojenců IS přesouvat se mezi iráckým a syrským územím svého chalífátu.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy