Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ramadán ukončen prolitou krví. Jaká bude budoucnost Turecka?

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara – Svět se po včerejšku vzpamatovává z dalšího brutálního teroristického útoku, který si podle posledních informací vyžádal 36 životů. O tom, co tento útok pro Turecko znamená, píše analýza společnosti Stratfor.

Kdo útočil?

Včerejší teroristické útoky v Istanbulu provedla trojice sebevražedných útočníků, kteří se odpálili poté, co se je policie pokusila zastavit od průchodu přes letištní kontroly do zabezpečené oblasti.

Jak ale analýza podotýká, Turecko se ocitlo pod hrozbou hned tří teroristických skupin včetně radikálních kurdských skupin. „Ale cíl útoku – jedno z nejrušenějších světových letišť – naznačuje, že je zde zřejmě odpovědný Islámský stát," uvádí.

„Uspořádání dramatických útoků během posledních dnů ramadánu představuje teatrální způsob, jak vyjádřit své protistátní a protizápadní pocity. Turecko bylo během několika posledních měsíců svědkem sebevražedných útoků v na turistické cíle v metropolitních městech," podotýká.

Turismus utrpí

Následně připomíná, že Islámský stát v říjnu 2015 zaútočil na nádraží v Ankaře, v lednu letošního roku na náměstí Sultanahmet v Istanbulu. 19. března pak proběhl v Istanbulu další útok.

"Tím, že útočili na oblíbené turistické atrakce, se tak značně lišili od těch, které provedly kurdské skupiny na vládní a vojenské cíle," upřesňuje analýza.

Včerejší útok na letiště v Istanbulu pak podle ní představuje velkou ránu pro tureckou vládu, která se snažila ze svých aerolinií učinit schopného rivala předním světovým přepravcům. Letiště v Istanbulu přitom mělo sloužit jako symbol bezpečnosti a efektivity města.

Posílí dále vztahy s Ruskem?

„Tento útok Ankaru dále utvrdí v odhodlání zachovat protiteroristický zákon, který se stal sporným bodem při vyjednávání s EU o migrační krizi, zrušení víz a vstupu do EU. Útok navíc pravděpodobně dále ovlivní turecký turismus, který tvoří 12 % HDP země."

Jak dále uvádí, výrazný pokles turistů turecké ministerstvo kultury a turismu zaznamenalo již v květnu, kdy počet turistů klesl o 34,7 %. To je podle něj největší propad od 90. let minulého století. „Turecké bezpečnostní problémy pro turisty zůstanou odstrašovacím prvkem, zejména ve světle útoků na letišti," varuje.

Turecký turismus přitom významně utrpěl také zhoršenými vztahy mezi Moskvou a Ankarou, které se značně propadly po loňském incidentu, při kterém byl sestřelen ruský bojový letoun. Nyní spolu ale obě země díky omluvě tureckého prezidenta opět mluví; a analýza upozorňuje, že včerejší teroristický útok jen dále zvýší snahu Turecka s Ruskem spolupracovat.

Témata:  teroristické útoky v Turecku Turecko letiště Istanbul

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy