reklama

Deník sestavil žebříček deseti nejzvláštnějších a nejdivnějších evropských atrakcí. Mezi miniaturní katedrálou v Portugalsku, katedrálou postavenou jedním mužem ve Španělsku nebo tropickým ostrovem v Německu se nachází i socha Jošta v Brně.

Socha Jošta Lucemburského, která byla v Brně umístěna na konci října loňského roku, je dílem Jaroslava Róna a je nazvaná Odvaha. Vystavit tuto sochu na brněnském náměstí odvahu zřejmě opravdu chtělo, protože praktiky okamžitě po svém odhalení vzbudila patřičný rozruch. Při pohledu zespodu totiž nápadně připomíná mužské přirození.

Toho si ostatně všiml i The Guardian, který píše, že "Odvaha od Jaroslava Róny působí jako tuctové dílo, když se ale postavíte pod něj a podíváte se nahoru, spatříte poněkud jiný obrázek: obří penis s varlaty.

Aby toho nebylo málo, deník připomíná, že nejde o jediné umělecké dílo se sexuálním podtextem v centru města. "Na náměstí Svobody stojí brněnská odpověď na pražský orloj. Je stejně zdobený nebo kolem něj každou hodinu krouží postavy? Ne. Vypadá jako obří vibrátor," píše deník.

The Guardin ale správně podotýká, že orloj ve skutečnosti není orlojem, i přesto je velkou kuriozitou," dodává autor. "Každý den v 11 hodin z něj vypadne kulička, která je suvenýrem pro šťastlivce, který ji chytí," dodává list.