Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Anglický jazyk bude stále oficiální jazyk EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Po odchodu Británie z Evropské unie se vyrojily spekulace, že angličtina přestane být oficiálním jazykem bloku. Zastoupení Evropské komise v Irsku takové tvrzení odmítlo.

Předsedkyně ústavního výboru Evropského parlamentu Danuta Hübnerová v pondělí uvedla, že o registraci angličtiny jako takzvaného úředního jazyka EU požádalo pouze Spojené království, zatímco Irsko a Malta, kde je angličtina jedním z oficiálních jazyků, tak neučinily. Irsko stanovilo jako úřední jazyk irštinu (irskou gaelštinu) a Malta zase maltštinu.

"Rada ministrů rozhoduje o pravidlech v používání jazyků v evropských institucích jednomyslně. Jinými slovy to znamená, že jakákoli změna jazykového režimu evropských institucích je předmětem jednomyslného souhlasu rady, a to včetně Irska," uvedlo ale v prohlášení zastoupení Evropské komise v Irsku.

EU má nyní 24 úředních jazyků včetně češtiny. Angličtina je v EU zcela dominantním jazykem, spolu s francouzštinou a němčinou patří i mezi takzvané pracovní jazyky. Podle statistik na Wikipedii je anglicky schopno hovořit přes 50 procent obyvatel bloku.

Vyloučení angličtiny ze skupiny úředních jazyků unie odmítá rovněž eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger. "Irové zůstávají a Skotové mohou přijít," uvedl na twitteru.

List The Wall Street Journal poznamenal, že Evropská komise po britském referendu začala k vnější komunikaci více používat francouzštinu s němčinou, což je chápáno jako symbolický krok.

Témata:  EU Irsko jazyky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy