reklama

Průběh velkého vídeňského festivalu pod otevřeným nebem poznamenaly hned dva incidenty. Dvě dívky uvedly, že byly napadeny dvěma muži z výhodní Evropy. V řece se pak utopil žadatel o azyl, který se chtěl v teplém dni ochladit.

Dívky vypověděly, že je sexuálně obtěžovali dva muži z východní Evropy. Oběma mělo být asi kolem 20 let. Na základě tohoto obvinění rakouská policie zadržela dva muže – Slováka a Maďara – a vzala je do vazby. O den později je propustila s tím, že se ve výpovědích dívek objevily rozpory.

Dvě školačky tvrdí, že seděly na břehu řeky, když byly osloveny dvěma muži. Ti měli dívky nutit, aby vypily pomerančový džus. Když tak udělaly, byly prý malátné a pletly se jim nohy. Jedna z dívek pak stěžovala, že omdlela a pak byla „masivně sexuálně napadena". Její kamarádka proto běžela pro pomoc.

Místní policejní šéf však uvedl, že pochybuje, že se incident stal tak, jak dívky popisují. „Neexistuje žádný důkaz o znásilnění, a žádný důkaz, že by nápoj obsahoval drogu," uvedl. Dodal, že dívky byly opilé a že alkohol jim podle všeho nedali cizinci. „Nicméně vyšetřování možného sexuálního obtěžování už začalo," uvedla policie.

Kromě tohoto incidentu museli organizátoři akce řešit ještě jednu tragickou událost. Osmnáctiletý žadatel o azyl z Gambie, který se akce také účastnil, se utopil poté, co se chtěl v horkém dni osvěžit a skočil do řeky. Zemřel na cestě do nemocnice.