Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Režisér z Tibetu skončil v nemocnici poté, co byl zadržen policií

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Peking - Tibetský filmový režisér Päma Cchetän byl zadržen čínskou policií na letišti. Muž musel být následně hospitalizován v nemocnici, což vyvolalo vlnu spekulací.

Režisér byl zatčen na letišti v západočínském městě Si-ning v sobotu po hádce kolem úschovy zavazadel. Následujícího rána úřady rozhodly, že Cchetän stráví pět dní v cele kvůli rušení veřejného pořádku. Podle agentury AP byl Cchetän při zatýkání zraněn a v pondělí večer byl převezen do nemocnice s bolestmi hlavy, hrudníku a dalšími potížemi. Agentura AFP uvedla, že Cchetän, který trpí cukrovkou, byl zadržován ve stresujících podmínkách a že si stěžoval na závratě.

Násilí používané proti osobám v policejní vazbě je v Číně časté, tento případ ale vzhledem k proslulosti režiséra vyvolal nebývalou vlnu rozhořčení na sociálních sítích.

Päma Cchetän (v anglickém přepisu Pema Tsedan) se proslavil především svým nejnovějším snímkem Tharlo, který se promítal na filmových festivalech po celém světě, a tragikomickým příběhem Starý pes o konfliktu mezi starým pastevcem a jeho synem, který propadnul alkoholu. V České republice mohli diváci vidět i Cchetänovo road movie Hledání a snímek Tiché svaté kameny, který se pyšní tím, že je prvním filmem o Tibetu natočeným Tibeťany v tibetštině.

Témata:  Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy