Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát bombardují rybářské lodě v Libyi. Ten využil lidské štíty

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Tripolis - Válka s terorem pokračuje. Pro boj jsou využívány všemožné prostředky - provládní síly využily dokonce rybářských lodí, které vybavily raketomety. ISIS nastavuje lidské štíty na svou obranu.

Bojovníky Islámského státu v Libyi zasáhlo dělostřelectvo a raketomety. Takovýmto arzenálem byly vybaveny obyčejné rybářské lodě. ISIS byl zahnán do centra své pevnosti v Sirtě poté, co využil zajatce jako živé štíty.

Když ISIS vpadl na území a zhoršily se životní podmínky, nastalo pro obyvatele peklo. Ti, kteří se pokusili utéct, byli pronásledováni a popraveni - a to včetně žen a dětí. Islámský stát je k obyvatelům extrémně tvrdý.

Ahmeda Ibrahima Abdullaha zajali a mučili. Aby se vykoupil, prodal veškerý svůj majetek, i krávu a zaplatil za sebe výkupné. Díky tomu mohl utéci. Šestadvacetiletý Ahmed Kalaf se raději vzdal Kurdům. Věřil totiž, že tam s ním jako se zajatcem bude zacházeno lépe. Jiní se však příliš báli, je tedy jeden z mála, kterému se podařilo vyváznout.

Původní obyvatele využívá Islámský stát na svou obranu. Proti bombardování byli lidé nasazeni jako štíty. Pokud jsou zajati na útěku, je s nimi zacházeno nelidsky. Ahmed Kalaf dodává, že někteří lidé se již se svým osudem smířili a věří, že je jejich životní cesta s ISIS spojena.

Témata:  Islámský stát Libye

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy