Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírová mise v Mali byla radou OSN posílena, účastní se i čeští vojáci

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes zvýšila o 2500 mužů počet příslušníků mírových jednotek mise OSN v Mali, které se účastní i vojáci z Česka.

Podle agentury AFP také dala misi právo k větší ofenzivní činnosti s cílem lépe chránit místní civilisty a své lidi.

Počet vojáků mise OSN v Mali se zvyšuje ze současných 11.240 na 13.289 a počet policistů z 1440 na 1920. Není zatím jasné, z jakých zemí posily budou. V misi nyní působí čtyřicítka států.

Mise podle agentura Reuters čelila v poslední době na severu Mali sérii smrtelných útoků a stala se nejnebezpečnějším místem, kde slouží vojáci s modrými přilbami OSN.

Rezoluci vypracovanou Francií dnes schválilo jednomyslně všech 15 členů rady. Text zdůrazňuje, že mezinárodní mise OSN v Mali (MINUSMA) musí využít veškeré dostupné prostředky ke splnění svého mandátu. Posílení kontingentu má umožnit, aby mise byla silnější i aktivnější.

Témata:  Mali OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.