Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rezignovat nehodlám, vzkázal rázně Zaorálkovi a Stropnickému Juncker

Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Foto: European Union

Brusel – Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se po britském referendu stal terčem kritiky – mimo jiné ze strany českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a ministra obrany Martina Stropnického. Svým kritikům ale skrze bruselský server Politico Juncker poslal jasný vzkaz.

Jucker rezolutně prohlásil, že nehodlá rezignovat, jak ho někteří kritici vyzývají, protože nevidí žádný důvod k tomu, aby tak učinil. Ohradil se i vůči kritickým článkům, které se objevily v tisku.

Jucker čelí kritice kvůli tomu, že nezasahoval do britské kampaně k referendu o odchodu EU, a tak nezabránil brexitu. Juncker ale tvrdí, že tak učinil na naléhání britského premiéra Davida Camerona.

Připomněl také, že by jeho zapojení nezaručilo, že by Británie v referendu rozhodla jinak: „Mnozí psali, že Holanďané odmítli dohodu s Ukrajinou, protože jsem se zapojil. Teď se říká, že Britové vyjádřili svou nespokojenost s EU, protože jsem se nezapojil. A víte co? Je mi to úplně jedno," sdělil serveru.

Za Junckera se postavil také prezident Evropské rady Donald Tusk. „Jean-Claude Juncker je ten poslední, koho bychom z negativního výsledku britského referenda měli vinit. Popravdě těmto spekulacím nerozumím," uvedl.

Server podotýká, že komunikace s Junckerem probíhala v němčině. Když kvůli rychlosti jeho projevu tlumočník nestíhal, jeden z reportérů ho požádal, zda by mohl odpovědi zopakovat v angličtině. Juncker to ale odmítl se slovy: „Nemyslím, že toto musím vysvětlovat v jiných jazycích."

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Brexit

Související

Aktuálně se děje

2. září 2024 18:20

Příběh nejslavnější běluhy, pojmenované po Putinovi, je u konce. Hvaldimirův život vyhasl

Běluha, kterou lidé pojmenovali Hvaldimir a mnozí ji dokonce považovali za špiona Moskvy, je po smrti. Informovala o tom americká stanice CNN s odkazem na norský veřejnoprávní kanál NRK. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy