Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna po brexitu kterou nikdo nečekal: Lidé chtějí „ausexit“

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra/Londýn – Poté, co Velká Británie v referendu odhlasovala svůj odchod z Evropské unie, takzvaný brexit, se strhla řada diskuzí na téma dalších „exitů“. Jak ale nyní upozorňuje bruselský server Politico, objevily se také zprávy o exitu, který nikdo nečekal - „ausexitu“, tedy odtržení Austrálie od společenství Commonwealth realms.

Australské referendum?

Server informuje, že britské rozhodnutí opustit Evropskou unii inspirovalo australské republikány, kteří nyní na internetu volají po jejich vlastních odtržení – od sdružení Commonwealth realms, do kterého patří zejména bývalé kolonie a dominia Velké Británie a ve kterém platí formální vláda britského panovníka.

Austrálie je v současnosti konstituční monarchií, právě to by ale australští republikáni chtěli změnit. Jak server připomíná, Nigel Farage, předseda Strany nezávislosti Spojeného království, přitom po oznámení výsledků referenda vyzýval k větší a hlubší spolupráci se zeměmi Commonwealthu.

„Brexit nás rozhodně posunul kupředu," uvedl Peter FitzSimons, předseda Australského republikánského hnutí. „Jedna věc je, že monarchisté chtějí zůstat blízko Velké Británii. Otázkou ale teď je, jestli chceme zůstat blízko Malé Británii," podotkl dále FitzSimmons a dodal: „Kdybychom teď měli referendum, vyhráli bychom."

Vzestup Australské republiky?

FitzSimmons upozornil, že se během prvních tří dnů po britském hlasování zvýšil počet žádostí o členství v hnutí 20krát. „Velká Británie se zdála být neochvějnou skálou gibraltarské stability už od trestaneckých dní Austrálie, ale nyní hraničí s nestabilitou. Domnívám se, že to je součást důvodu, proč tolik lidí přichází do Australského republikánského hnutí," okomentoval to s narážkou na fakt, že Austrálie byla původně trestaneckou kolonií.

Jak server vysvětluje, v čele Austrálie jako konstituční monarchie v tuto chvíli stojí britská královna Alžběta II, jejíž role je sice převážně symbolická, určité pravomoci ale má. To zahrnuje například i jmenování premiéra v případě, když je parlament po volbách zablokován, nebo jeho odvolání v případě vyjádření nedůvěry.

Austrálie již jednou o nezávislosti hlasovala, a to v roce 1999. Tehdy ale referendum dopadlo silně ve prospěch udržení konstituční monarchie. Tehdejší australský premiér John Howard byl navíc silným zastáncem monarchie.

Doba se změnila

Jak ale server upozorňuje, od té doby se doba změnila a političtí lídři nyní v Austrálii téměř jednohlasně podporují republiku. Současný premiér Malcom Turnbull je navíc bývalým předsedou Australského republikánského hnutí. Ačkoliv se nechal slyšet, že během královniny vlády další referendum požadovat nebude, následně zdůraznil, že jeho „oddanost tomu, aby Austrálie měla ve svém čele Australana, je pořád stejná".

„Ale monarchisté ironii britského odmítnutí Bruselu, zatímco si své vlastní kolonie drží pod palce, nevidí a domnívají se, že je to příliš povyku pro nic," dodává na závěr server.

„Podpora, kterou to získalo, je jen setrvačnost a brzy vyprchá," dodal Philip Benwell, předseda neziskové organizace Australská monarchistická liga, která prosazuje udržení australské monarchie.

Témata:  Austrálie Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy