Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na severu USA řádil grizzly. Srazil cyklistu z kola a zabil ho

Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Tragicky skončil pro cyklistu výlet po stezce vedoucí těsně u národního parku Glacier ve státě Montana. Muže tam ve středu napadl a zabil medvěd grizzly.

Brad Treat (†38) a další cyklista se nacházeli u jezera Halfmoon, když je zřejmě překvapil medvěd, uvedl šerif Chuck Curry. Medvěd srazil Treata z kola, zatímco druhý jezdec ujel pro pomoc. Na místě se pak našlo cyklistovo tělo, zatímco grizzly zmizel. Úřady oblast uzavřely, po šelmě se pátrá.

V oblasti parku Glacier žije okolo tisícovky medvědů. V severní části Skalistých hor medvědi od roku 2010 rozsápali šest lidí, ale tyto incidenty se odehrály především v parku Yellowstone, kde žije asi 700 medvědů.

V parku Glacier obvykle dochází k jednomu až dvěma incidentům ročně, avšak bez smrtelných následků. Od roku 1910, kdy park vznikl, se setkání s šelmou stalo osudným desítce lidí. Naposledy v roce 1998, kdy tři medvědi zabili a částečně snědli zaměstnance dodavatele parku, který si vyrazil na túru.

Nejznámější útok šelem se tu odehrál v roce 1967, kdy během jedné noci medvědi napadli návštěvníky na dvou různých místech v parku. Událost se dočkala knižního i filmového zpracování pod názvem "Night of the Grizzlies".

Témata:  medvědi napadení zvířaty

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy