Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko v čele EU: Co všechno Fico slíbil?

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Už zítra převezme Slovensko od Nizozemí štafetu předsednictví v Evropské unii. Migrace a dopady brexitu budou hlavními tématy.

"Být předsedající zemí znamená, že nemůžeme zneužívat svého předsednického křesla k radikálnímu prosazování svých postojů. Budeme muset trochu více respektovat jiné názory, říká se tomu čestný zprostředkovatel. Chceme, aby všude tam, kde je shoda, byla rychle přijata rozhodnutí," řekl tento týden slovenský premiér Robert Fico.

Rozdílné postoje Slovenska oproti názoru většiny členských států EU se projevily například v otázce řešení migrační krize. Bratislava dlouhodobě nesouhlasí s povinnými kvótami a vystupuje proti reformě dublinského systému rozhodování o azylu a zavedení možnosti pro členské země dočasně se vykoupit částkou 250.000 eur za jednoho odmítnutého žadatele o azyl v rámci nového mechanismu rozdělení žadatelů.

"Bylo by chybou, kdybychom nyní možnost dohodnout se na 95 procentech agendy Evropské komise zablokovali tím, že se nedohodneme o dublinském systému. Proto jako čestný zprostředkovatel budeme nikoliv zemí, která bude prosazovat negativní věci, ale chceme dávat do popředí pozitivní věci," řekl Fico.

Nejen mezinárodním tématům, ale i domácím politickým záležitostem bude vystavena Ficova koaliční vláda. Opozice již dříve zvýšila tlak na odchod ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Slovenští učitelé zase na první den slovenského předsednictví ohlásili pochod ulicemi Bratislavy.

Témata:  Slovensko EU Robert Fico

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy