reklama

Tvrdý protiteroristický zákon

Zákon je podle analýzy nakolik přísný, že jsou proti i někteří lidé blízcí prezidentu Putinovi a zástupci Kremlu, což je podle ní bezprecendentní. Zda návrh zákona vejde v platnost, nyní záleží na tom, zda jej Putin podepíše.

Balíček zákonů, který je nazýván také Jarní zákon, by ovlivnil celou řadu problémů. „Pokud Putin zákon schválí, zákon od 20. července z podněcování k nepokojům, ozbrojenému povstání a teroristickým činům v médiích nebo online učiní trestný čin. Ti, kteří by o těchto aktivitách věděli, ale nenahlásili je, by navíc mohli být uvězněni," vysvětluje analýza.

Financování takovýchto aktivit by se stalo federálním zločinem. Zákon také stanovuje, že jakýkoliv teroristický útok nebo jeho financování v zahraničí, který zraní nebo zabije ruského občana, bude trestně stíhatelný v Rusku. Nově by také platil zákaz „misionářské činnosti" mimo vymezené a monitorované oblasti.

Obnovení policejního státu?

Ruští mobilní operátoři by nově měli povinnost ukládat data o uživatelích – sms zprávy, telefonní hovory a online mobilní aktivitu – po dobu až tří let, aby k nim vláda mohla mít přístup. Veškeré služby online, které používají šifrování, by také měly povinnost pomoci bezpečnostním složkám v dešifrování potřebných informací.

Dále by se rozšířila definice „kriminální činnosti" a věk trestné zodpovědnosti by se snížil na 14 let. Analýza varuje, že by to ve výsledku znamenalo, že by se trestným činem stala i pouhá diskuze o nepokojích nebo protestech. „Jinak řečeno, opatření by znamenala obnovení policejního státu," varuje.

Proti zákonu se vyjádřil také aktivista Edward Snowden, který zveřejnil citlivá data Spojených států a kterému Rusko udělilo azyl. Dle jeho názoru jde o ruské zákony „Velkého bratra". Proti jsou i poskytovatelé mobilních služeb a internetu, podle kterých by náklady na větší ukládání dat vedla k bankrotu společností.