Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečí v Oranienburgu: Kvůli letecké pumě z války bylo evakuováno 12 tisíc lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Berlín - Německé město Oranienburg je na nohou. 12 tisíc obyvatel muselo dnes opustit domovy kvůli zneškodňování letecké pumy z druhé světové války.

Čtvrttunovou bombu odhalili pracovníci města v rámci programu, při němž pátrají po nevybuchlých válečných náložích ukrytých v zemi. Pyrotechnici by měli výbušninu zlikvidovat kolem 15:30 SELČ.

Úřady nařídily evakuaci okruhu o průměru dvou kilometrů kolem místa nálezu a uzavřely také železniční nádraží, odkud jezdí příměstské vlaky do Berlína. Kromě bytů musely být evakuovány také školy a školky a jedna nemocnice.

Oranienburg ležící severně od Berlína byl za války terčem intenzivního amerického bombardování, protože v něm sídlilo mnoho zbrojních firem. Od sjednocení Německa v roce 1991 už pyrotechnici ve městě zneškodnili 195 leteckých pum a úřady předpokládají, že je v zemi ukryto ještě zhruba 300 nevybuchlých náloží.

Koncem války svrhly spojenecké letouny na Německo miliony tun munice. Odborníci odhadují, že jen v Berlíně je pod zemí na 3000 bomb.

Témata:  Německo bomby II. světová válka policie Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy