Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém v řeckém uprchlickém táboře: Hlídači údajně fyzicky týrají malé děti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Profimedia.cz

Atény – Humanitární nezisková organizace Lékaři bez hranic varují, že v táboře Morias na řeckém ostrově Lesbos dochází k násilí na nezletilých migrantech. Více informací přinesl řecký zpravodajský server Greek Reporter.

Lékaři bez hranic upozorňují, že na řeckém ostrově Lesbos dochází k násilí, které se týká nezletilých migrantů. Na problém upozorňují v souvislosti s případem 12 pákistánských dětí, které navštívily 24. června zdravotnické centrum v táboře.

„Mladí uprchlíci byli ve stavu šoku. Některé z dětí měly pohmožděniny, zarudlé oči a stopy násilí na zápěstích. Některé si stěžovaly na bolest hlavy, jednomu tekla krev z nosu," uvádí server.

Děti následně přiznaly, že mezi dětskými uprchlíky bez doprovodu došlo z neznámých důvodů k potyčce, při které byly házeny i kameny. Jeden z nich zasáhl hlídkujícího policejního důstojníka, který pak podle uprchlíků ve vzteku jednoho z nezletilých udeřil.

Napadený uprchlík pak uvedl, že mu důstojník vyhrožoval tím, že pokud jeho násilné chování nahlásí, bude deportován do Turecka. Protože ale děti na výhrůžky zareagovaly, měli být další den jedenáct hodin nuceny v zadržovacím centru zůstat ve dřepu, aniž by se jejich kolena dotýkaly země. Pokud někdo z nich ztratil rovnováhu, byl udeřen přes záda lahví s vodou.

Server dále uvádí, že děti byly převezeny na další vyšetření do nemocnice ve městě Mytilene, podle zástupců Lékařů bez hranic i Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) byli ale při vyšetřování přítomni policejní důstojníci, kteří následně narušili jeho průběh.

Lékaři proto nyní zaslali dopis řeckému ministru pro migraci Yiannisu Mouzalasovi, ve kterém ho žádají o vykonání spravedlnosti a zavedení opatření, která by v budoucnu podobným incidentům předešla. Policie na Lesbu nařídila vyšetření celé situace.

Témata:  Řecko uprchlíci Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy