reklama

Podle soudu v Augsburgu nezakládá žádný zákon důvod pro tak silný zásah do občanských práv a do svobody vyznání.

Bavorské zemské ministerstvo vnitra zakázalo v roce 2008 muslimkám, které se připravují na práci soudkyň, aby při veřejných vystoupeních v této roli nosily na hlavě šátky. Rozhodnutí ministerstva se vztahovalo na vystupování v soudním sále nebo při vyslýchání svědků.

Zákaz nyní u soudu napadla justiční čekatelka (25), která ho považovala za diskriminační. "Kdybych měla odložit šátek, připadalo by mi to, že zrazuji svou víru. Považuji za projev nedostatečného respektu, když se to po mně vyžaduje, tím spíš, že to je protiprávní," řekla před rozhodnutím augsburského soudu, který její stížnosti vyhověl.

Podle ministerstva ale hrozí, že pokud by muslimky v úřední funkci u soudu nosily šátky, mohlo by to v lidech vyvolat pochybnosti o nestrannosti justice. To je důvod, proč se úřad odvolá.

Ústavní soud loni označil za nepřípustné, aby některá ze spolkových zemí paušálně zakázala nošení šátku všem učitelkám. Možné to je jen v konkrétních případech, kdy je prokazatelné, že tato učitelka ohrožuje náboženskou neutralitu vyučování.