Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tam a zase zpět: Pašeráci uprchlíků našli nový způsob výdělku. Vozí lidi pryč z EU

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Ankara/Atény – Uzavřením takzvané balkánské cesty a uzavřením dohody EU s Tureckem o uprchlících v Řecku uvízly desítky tisíc migrantů. Pašeráci jim proto začali nabízet novou službu – cestu zpět do Turecka. Informoval o tom německý magazín Der Spiegel.

Selhání EU

Magazín vysvětluje, že po dlouhou dobu byla cesta migrantů jasná – z Turecka do Řecka a dál do Evropy. Uzavření hranic tomu ale učinilo přítrž a v Řecku tak uvízlo téměř 60 tisíc migrantů, kteří zde zatím marně čekají na legální cestu dál.

Některým z nich proto dochází trpělivost a raději z EU utíkají zpět do Turecka. „Ústup uprchlíků ilustruje selhání evropské azylové politiky. EU těm, kteří uvízli v Řecku, nenabídla adekvátní ochranu. Ti, kteří se rozhodnou vrátit do Turecka, tak činí za pomoci pašeráků, protože neexistuje žádná legální cesta," upozorňuje server.

Podle řecké policie jde v posledních týdnech asi o 30-40 migrantů. Většina z nich byla podle nich již v Německu, ale jejichž ženy a děti se k nim nemohli přidat, proto raději odchází.

„V Turecku je alespoň práce"

Odejít se rozhodl i Mahmud, který po uzavření dohody EU-Turecko uvízl v řeckém Idomeni, zatímco část jeho rodiny zůstala v Turecku. Postupně ztratil naději, že by mu Evropa pomohla: „Myslel jsem, že Evropa bude respektovat lidská práva, ale život v Řecku je horší než v Turecku. V Turecku je alespoň práce," uvedl.

Magazín vysvětluje, že ačkoliv v rámci dohody Řecko vrací do Turecka všechny migranty, kteří na jeho břehy nelegálně připlují, to se týká pouze nově příchozích; pro desítky tisíc lidí, kteří do Řecka dorazili ještě před uzavřením dohody, legální cesta k návratu do Turecka neexistuje.

Příležitosti se tak chopili pašeráci, kteří za 800 euro (necelých 22 tisíc korun) nabízí, že se pokusí migranta dostat z města Alexandroupolis do tureckého Istanbulu. Ne vždy se ale cesta podaří. Ačkoliv se v případě jejich dopadení Řecko uprchlíky nesnaží zadržet, pašeráci v takovém případě utečou a uprchlíci sami cestu podniknou nedokáží.

Témata:  Řecko uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy